9. Sınıf Tarih Ders Kitabı - Deniz Kavimleri Hareketi (Göçleri)

Deniz Kavimleri Hareketi
Deniz Halkları olarak adlandırılan grupların acımasız saldırıları, neredeyse Akdeniz’in tüm büyük güçlerini yok etmiş, Anadolu’yu, Suriye’nin batısını, Kenan bölgesini istila etmiş ve Mısır kapılarına kadar dayanmışlardır. Deniz kavimleri Hareketi olarak adlandırılan büyük yıkım 1190’larda başlar 1180’de en güçlü halini alır ve 1175 tarihinde son bulur. Göçleri gerçekleştirenler yoğun olarak Ege ve Akdeniz’deki adalardan geldiği için tarihçiler bu göçlere Ege göçleri ismini vermiştir.
Deniz kavimlerinin kim olduğu hakkında hâlâ tartışmalar sürmektedir. Deniz Kavimleri ilk olarak Yunanistan Anakarasına geçmiş, Mikenlerle kendi şehirlerinde savaşmıştır. 5000 kişilik küçük kuvvetlerle Mısır’a saldırmışlardır. Kaynaklara göre kavimlerin Mısır’a saldırmalarının nedeni yiyecek sıkıntısıdır. Bu kavimler Hititlere çoğunlukla düşman olmalarına rağmen Anadolu topraklarında da yiyecek sıkıntısı olması dolayısıyla saldırılarını tahıl zengini Mısır üzerine yapmışlardır. Mısır Devleti verdiği güçlü mücadele ile kendisini korumuştur. Hitit İmparatorluğu’nun merkezi ele geçirilmiştir. Daha fazla dayanamayan Hititler yıkılmıştır.
Amurru (Babil) Göçleri: MÖ. 3. Binyılın sonları ile MÖ. 2. Binyılın başlarında cereyan eden Amurru göçleri sonucunda III. Ur Sülalesi yıkılmış ve Mezopotamya’da tüm siyasal güç Samî Amurrular’ın eline geçmiştir. Sümer devletinin yıkılmasıyla Amurrulu kabilelerin kurduğu devletler her tarafı kaplarken, Sümer dili de yerini Akad diline ve yazısına terk etmiştir. Çünkü Amurrular da kendilerinden önceki ataları Akadlar gibi Akad’ca konuşuyor ve Akad dilinde yazıyorlardı. III. Ur sülalesinin yıkılmasıyla başlayan yeni dönemde eski şehirlerin birçoğu önemini kaybetmiş, buna karşılık eskiden küçük birer yerleşim merkezi olan yerler büyük birer şehir olmuşlardı. Amurrular’ın kurduğu en önemli devletlerden biri Eski Babil Devleti’dir.
Akad Göçü: MÖ. 2500’lerde Mezopotamya’ya giren Akadların Arabistan yarımadasından geldikleri sanılmaktadır. Akadlar, Mezopotamya’daki Sümer hâkimiyeti sona erdikten sonra kendi devletlerini kurmuşlar ve MÖ. 2350-2150 yılları arasında tüm Ön Asya dünyasında kontrolleri altında tutmuşlardır.
Hurri Göçleri: Hurriler MÖ. III. yılın ortalarından itibaren Mezopotamya’da, Doğu Anadolu’da,  Orta Fırat Havzasında ortaya çıkmış ve zamanla Eski Ön Asya’ya yayılan bir kavimdir.
Frig Göçleri: Frigler, Trakya üzerinden, Balkanlar’dan, boğazları aşarak, Anadolu’ya, özellikle Kuzey Ege ve Marmara Denizi’nin güney kesimlerine göç etmişlerdir. Önce Marmara Denizi’nin güney kıyıları, daha sonra İznik ve Sakarya Vadisi’ni takip ederek, Kızılırmak Havzası’na kadar ulaşan Frigler, Milattan Önce 11. Yüzyıldan itibaren Orta Anadolu’da Ankara çevresinde görülmeye başlamışlardır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KIERAN EGAN VE TARİHSEL DÜŞÜNME GELİŞİMİ

RONALD W. EVANS VE TARİH ÖĞRETMEN TİPLERİ

LITTIEDEYKE VE HUXFORD – YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM