9. Sınıf - İlkçağ Arkeolojik Alanlar

Çayönü, Yakındoğu’nun ilk köy yerleşim yeridir. Cilalı Taş Çağında ortaya çıkan bu yerleşim yerinde tarımsal üretim ve hayvancılığa ait izlere rastlanmıştır. Ortalama ömür 30 yaş civarıdır. Çayönü
Höyüğü’nde kazılar 1964 yılında Robert J. Braidwood ve Halet Çambel başkanlığında başlamıştır.
Çayönü Arkeolojik Alanı



Çatalhöyük, Anadolu’daki ilk şehir yerleşimidir. Köy yaşantısından kentsel hayata geçiş görülmektedir. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Arkeolog James Mallart tarafından 1958 yılında keşfedilmiştir. Köpek ve sığır Çatalhöyük’te evcilleştirilmiştir. Çatalhöyük insanları ölülerini evlerin içindeki oda tabanlarının altına, çocuğun anne karnındaki pozisyonu (Hocker) gibi dizler karına çekilmiş şekilde gömmüşlerdir. “Ana Tanrıça” heykelcikleri Çatalhöyük’ün en önemli buluntuları arasındadır.
                                                    Çatalhöyük Neolitik Kenti



Göbeklitepe: Şanlıurfa kent merkezinin 18 km kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındaki dağlık bir alan üzerinde yer almaktadır. Göbeklitepe, tarlasını karasabanla sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götüren Mahmut Kılıç sayesinde keşfedilmiştir. 1995 yılında Alman Arkeolog Klaus Schmidt başkanlığında kazılar başlatılmıştır. Göbeklitepe, Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınak yerleşkesidir. İnsanoğlunun tek tanrılı dinlerden önceki çok tanrılı döneme ait ilk tapınağı, M.Ö.4.000 yılına tarihlenen Malta Adası’ndaki tapınak olarak biliniyordu. Göbeklitepe Tapınağı’nın tespiti ile bu bilgiler geçerliliğini yitirmiş ve insanoğlunun ilk tapınağının günümüzden 12.000 öncesine tarihlenen “Göbeklitepe Tapınağı” olduğu bilimsel verilerle kanıtlanmıştır.



Nevali Çori: Şanlıurfa ili Hilvan ilçesine bağlı Kantara köyünün sınırları içerisinde yer almaktadır.
İlk dikdörtgen yapıların inşa edildiği iskân merkezidir.



Alacahöyük: Alaca Höyük, Çorum’un, Alaca ilçesinde yer almaktadır. Ulu önder Atatürk’ün emriyle 1935 yılında Türk Tarih Kurumu’nun desteği ile başlayan kazı, Remzi Oğuz Arık başkanlığında start almıştır. Türk Tarih Kurumu’nun maddi imkânları ile arkeolojik kazıları başlattığı ilk yerdir.



Hattuşaş-Boğazköy: UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Hattuşaş’ta Kadeş Antlaşmasının bir kopyası kil tablet olarak bulunmuş olup İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Kadeş antlaşmasının Hattuşa'da bulunan çivi yazılı tabletinin büyütülmüş kopyası New York'ta Birleşmiş Milletler Binasında asılıdır.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KIERAN EGAN VE TARİHSEL DÜŞÜNME GELİŞİMİ

RONALD W. EVANS VE TARİH ÖĞRETMEN TİPLERİ

LITTIEDEYKE VE HUXFORD – YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM